|
Święto owoców i warzyw
Pod koniec listopada zagościły w naszej szkole warzywa i owoce. Chcąc przekonać uczniów do spożywania witamin w postaci owoców, 20 listopada 2013r. zorganizowano „Święto owoców i warzyw”. Różnorodne prezentacje ich walorów zachęcały do „spożywania owoców i warzyw na surowo, bo to smacznie jest i zdrowo”. Uczniowie klas I-III wykonali piękne prace plastyczne, plakaty, recytowali wiersze, śpiewali piosenki, układali warzywno-owocowe hasła, poznawali walory smakowe oraz wartości odżywcze „kolorowego jedzenia”. Dzięki temu niektóre dzieci odważyły się i spróbowały nowych smaków. Uroczystość uświetniły stroje adekwatne do tematyki. Dzieci mogły się także przekonać, że owoce nie tylko można jeść na surowo ale w postaci przetworów, soków i różnych potraw z wielu gatunków owoców i warzyw. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Szewnie pokazały sposoby i techniki kwaszenia kapusty. Opowiedziały o wykonywanych z niej potrawach i leczniczych walorach „zielonej głowy”. Natomiast uczniowie w zamian zaprezentowali piosenkę ,, Wesoła kapusta” , a jedna z uczennic wyrecytowała wiersz o tym warzywie. Upamiętnieniem tego dnia stały się fantastyczne dekoracje, które pojawiły się w klasach, np. gazetka ścienna, ogromne jabłka czy ludziki z warzyw i owoców.
To smaczne święto zostało przygotowane pod okiem wychowawczyń
I a (kapusta) – Renata Miśkiewicz
I b (gruszka) - Anna Hamera
I c (ogórek) – Anna Adamczyk
II a (pomidor) – Grażyna Krupa
II b (marchewka) – Mirosława Mansz
III a (jabłko) – Elżbieta Oszczypała
III b (burak) – Anna Pacia
|
|
|